In 16 decembrie 2008 a fost emis Ordinul 8061 pentru modificarea si completarea Normelor privind procedurile simplificate de vamuire.
Ce aduce nou acest ordin ?
Autorizatia pentru procedura declaratiei simplificate sau pentru procedura de vamuire la
domiciliu se acorda persoanelor juridice care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) declara marfuri in nume propriu;
b) actioneaza in calitate de reprezentant, respectiv:
b1) comisionarilor in vama pentru reprezentare directa sau indirecta;
b2) persoanelor juridice, altele decat cele autorizate sa functioneze in calitate de comisionar in vama, in cazul in care actioneaza ca reprezentanti indirecti pentru o singura persoana.
Inainte, prin ordinul 5.465 din 21.05.2007, procedurile simplificate puteau fi utilizate de orice persoana juridica romana, in conditiile acelei norme.
Autorizatiile prevazute la litera b) se acorda cu conditia existentei unor evidente si a punerii in aplicare a unor proceduri adecvate care sa permita autoritatii vamale de autorizare sa identifice persoanele reprezentate si sa efectueze controale vamale corespunzatoare. Acesti reprezentanti au obligatia tinerii de evidente separate,pentru fiecare dintre persoanele pe care le reprezinta.
Daca inainte prin ordinul 5.465/21.05.2007, procedurile simplificate de vamuire puteau fi aplicate tuturor marfurilor cu exceptia:
a) produselor strategice ;
b) marfurilor care intra sub incidenta prevederilor privind desfasurarea in siguranta a activitatilor nucleare;
c) marfurilor in cazul carora verificarea indeplinirii altor conditii stabilite prin reglementari speciale impune prelevarea de catre autoritatea vamala de esantioane in vederea analizelor tehnice sau de laborator pentru fiecare operaţiune;
d) marfurilor care fac obiectul OUG 129/2006 privind regimul de control al exporturilor de produse si tehnologii cu dubla utilizare;
e) marfurilor care intra sub incidenta masurilor din cadrul politicii agricole comune, care, in baza unor reglementari, stabilesc acordarea unor preferinte tarifare, conditionate de controlul destinatiei finale, sau acordarea unor restituiri la export
prin Ordinul 8061/2008, se mai introduc urmatoarele trei exceptii:
f) marfurile care fac obiectul Regulamentului (CE) nr. 1.013/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 14 iunie 2006 privind transferurile de deseuri, cu modificarile si completarile ulterioare;
g) marfurile care fac obiectul Regulamentului (CE) nr. 1.277/2005 al Comisiei din 27 iulie 2005 de stabilire a normelor de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 273/2004 al Parlamentului European si al Consiliului privind precursorii drogurilor si a Regulamentului (CE) nr. 111/2005 al Consiliului de stabilire a normelor de monitorizare a comertului intre Comunitate si tarile terte cu precursori ai drogurilor;
h) marfurile care fac obiectul Legii 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope, cu completarile ulterioare.
Tot conform acestui act normativ, autorizatia de utilizare a procedurii declaraţiei simplificate se acordă pe baza unei cereri scrise – parte componenta a dosarului de autorizare, intocmita potrivit modelului prevazut in anexa nr. 67 la Regulamentului Comisiei (CEE) nr. 2.454/93. Aceasta se tipareste in doua exemplare si se semneaza de catre seful biroului vamal. Un exemplar al autorizatiei se preda solicitantului, iar celalalt exemplar se pastreaza in evidenta biroului vamal. O copie a autorizatiei se transmite Autoritatii Nationale a Vămilor.
Aceste formulare vor incepe a fi utilizate incepand cu data de 15.03.2009, pana la aceasta data continuand a se utiliza modelele cererii si autorizatiei pentru utilizarea procedurilor simplificate, care se gasesc in aplicaţia «autorizări pentru procedurile simplificate de vamuire», aflata pe website-ul Autoritatii Nationale a Vamilor www.customs.ro, sectiunea Agenti economici/Utilizarea sistemului informatic vamal.
In perioada 1 ianuarie 2009-14 martie 2009, persoanele care solicita autorizatie pentru utilizarea procedurilor simplificate completeaza si inregistreaza in aplicatia „autorizari pentru procedurile simplificate de vamuire» cererea , fara a o tipari, si prezintă biroului vamal o cerere conform modelului prevazut in anexa nr. 67 la Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93, completata manual, semnata si stampilata de reprezentantul legal al acestora. Daca conditiile legale sunt indeplinite, birourile vamale completeaza, prin intermediul aplicatiei „autorizari pentru procedurile simplificate de vamuire” autorizatia, o inregistreaza fara a o tipari si elibereaza solicitantului o autorizatie, conform modelului din anexa nr. 67 la Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2.454/93, completata manual, semnata si stampilata.
Acest ordin intra in vigoare de la 01.01.2009.